Toto

Warga Australia Menghadapi Denda Berjuta Dolar kerana Menjalankan Bilik Poker Dalam Talian Haram

Poker dalam talian kekal haram di Australia, walaupun ia mendapat tempat yang sah di banyak negara maju. Disebabkan statusnya, dua lelaki dan sebuah syarikat berdepan denda yang serius kerana menawarkan bilik kad dalam talian.

Australia
Sydney Opera House di Australia adalah simbol negara. Poker dalam talian, bagaimanapun, tidak, dan ACMA sedang mengejar trio yang menawarkan bilik kad dalam talian secara haram. (Imej: Getty Images)
Pihak Berkuasa Komunikasi dan Media Australia (ACMA) mengumumkan bahawa ia akan mengejar dua individu dan satu syarikat kerana melanggar peraturan poker anti-dalam talian. Rhys Edward Jones didakwa menjalankan tapak dari Mac 2020 hingga Mac 2021. Sebuah syarikat yang dikenali sebagai Diverse Link melancarkan platformnya apabila Jones menamatkan lariannya dan dilaporkan masih beroperasi hari ini.

Brenton Lee Buttigieg menghadapi masalah kerana mempromosikan kedua-dua operasi itu.

Walaupun poker dalam talian kembali ke AS, Perancis, Sepanyol, dan negara-negara lain, Australia belum ada lagi. Akta Perjudian Interaktif 2001 (IGA) melarang bilik kad dalam talian, tetapi trio warga Australia mengabaikan peraturan tersebut. Mereka kini akan bertanggungjawab atas tindakan mereka Togel SDY dan berdepan denda berjuta-juta dolar.

House of Cards Runtuh
Selepas melancarkan siasatan “terperinci”, ACMA menjelaskan bahawa ia mengenal pasti PPPFish sebagai laman web poker haram. Syarikat ini kemudiannya menjadi Shuffle Gaming sebelum menukar namanya semula kepada Redraw Poker.

Pemain dapat menyertai menggunakan pelbagai aplikasi yang boleh dimuat turun dan boleh membeli cip melalui pindahan wang bank atau mata wang kripto. Sebaliknya, pemain boleh mengeluarkan dana menggunakan kaedah yang sama.

Satu benang di Reddit menerangkan PPPFish sebagai “kumpulan kelab yang dipercayai (sic) yang bekerja bersama di Australia….” Pada satu ketika, mungkin Totobet HK terdapat lebih 15 kelab yang aktif, menurut poster yang menggunakan nama panggilan PPPFish. Hari ini, masih terdapat organisasi antarabangsa yang mempunyai hubungan dengan PPPFish.

Operasi itu bukan sahaja di Australia. Poster itu menambah persediaan serupa di Brazil, Israel, India dan AS. Redraw Poker, lelaran ketiga platform masih hidup dan menggambarkan dirinya sebagai “kesatuan poker global.” Ia masih mempunyai kaitan dengan nama PPPFish – arahan muat turunnya merujuk kepada aplikasi bernama PPPoker.

Masa untuk Membayar Piper
ACMA menghentam Jones, Diverse Link, dan Buttigieg dengan penalti sivil kerana melanggar IGA. Kesediaan mereka untuk melanggar undang-undang memerlukan kos yang tinggi, kerana dendanya adalah besar.

Setiap pelanggaran membawa penalti sebanyak AU$1.665 juta (AS$1.195 juta) bagi setiap individu. Bagi syarikat seperti Diverse Link, ia adalah Data SDY lima kali ganda.

Pengawal selia telah mengemukakan tuntutannya kepada Mahkamah Persekutuan Australia, yang kini akan cuba menguatkuasakannya. Ia tidak menyatakan jumlah pelanggaran yang disertakan. Tetapi, jika PPPFish mempunyai lebih daripada satu kelab yang beroperasi di Australia, jumlahnya mungkin sangat besar.