Toto

Penurunan pengunjung Macau 2020 mungkin melebihi 90 peratus yoy, kata kerajaan

Jumlah pelawat Macau untuk tahun penuh 2020 boleh menyaksikan penurunan Data SGP “lebih 90 peratus” tahun ke tahun, tetapi bandar itu tidak akan “terlalu mudah” sekatan kemasukan semasa yang dihadapi pelancong, disebabkan kebimbangan kesihatan awam di tengah-tengah Covid-19 yang berterusan pandemik, kata pada Isnin Maria Helena de Senna Fernandes (gambar dalam foto fail), pengarah Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO).

“Kami menganggarkan bahawa… berbanding tahun lepas, penurunan untuk Data SDY tahun ini sepatutnya melebihi 90 peratus,” kata Cik Senna Fernandes kepada media tempatan di luar acara Isnin.

Dalam lapan bulan pertama tahun ini, hanya melebihi 3.57 juta pelawat memasuki wilayah itu, penurunan tahun ke tahun sebanyak 87.0 peratus , menurut data yang dikeluarkan pada akhir September. Minggu Emas Musim Luruh mengekalkan aliran penurunan tahun ke tahun , berbanding tempoh volum yang lebih tinggi untuk pelancongan.

Hasil perjudian kasar kasino Macau untuk sembilan bulan pertama 2020 berjumlah hampir MOP38.61 bilion (AS$4.8 bilion), turun 82.5 peratus daripada tempoh tahun sebelumnya.

Bos biro pelancongan itu bagaimanapun memerhatikan dalam kenyataannya pada hari Isnin: “Orang awam [tempatan] juga tidak mahu melihat kami terlalu mudah melonggarkan sekatan kemasukan kami, kerana mereka masih bimbang tentang wabak itu.”

Pegawai pelancongan itu juga berkata bahawa Macau tidak mengadakan perbincangan dengan “mana-mana tempat” di luar tanah besar China, berhubung dengan membentuk “gelembung perjalanan” untuk pergerakan bebas kuarantin di kedua-dua arah. Tanah besar pada masa ini merupakan satu-satunya rakan kongsi perjalanan-gelembung Macau.

Pelawat tanah besar ke Macau mesti mempunyai sijil kebebasan daripada jangkitan Covid-19 – dikeluarkan dalam tempoh tujuh hari selepas ketibaan yang dimaksudkan – untuk menikmati pergerakan bebas kuarantin.

Hanya pada 23 September pihak berkuasa di tanah besar China – dari mana kebanyakan pelawat Macau ditarik – mengembalikan sepenuhnya proses permohonan visa perjalanan untuk perjalanan santai ke Macau, termasuk visa Skim Lawatan Individu . Sistem visa keluar dari tanah besar itu telah digantung pada akhir Januari, di tengah-tengah krisis Covid-19.

Pada masa ini, sesiapa yang ingin melawat Macau melalui Hong Kong mesti mempunyai sijil kebebasan daripada jangkitan Covid-19, yang dikeluarkan dalam tempoh 24 jam selepas ketibaan yang dimaksudkan. Walaupun begitu, pengembara tersebut masih perlu menjalani kuarantin 14 hari semasa ketibaan.

Pemegang pasport luar negara kini dilarang memasuki Macau, melainkan mereka juga mempunyai ID Macau, dan walaupun begitu mereka perlu menjalani kuarantin 14 hari di penginapan hotel yang diminta oleh kerajaan bandar itu.

Dalam ulasan Isninnya kepada media, Cik Senna Fernandes berkata keutamaan kerajaan Macau adalah untuk “menjaga” penduduk tempatan daripada terdedah kepada Covid-19. Sementara itu, pihak berkuasa tempatan akan meneruskan Data HK usaha memulihkan keyakinan pelancong tanah besar China terhadap keselamatan perjalanan ke Macau, katanya.

Agensi penarafan kredit Fitch Ratings Inc berkata dalam nota Isnin mengenai prospek pelancongan di rantau Asia-Pasifik: “Penyambungan semula visa perjalanan ke Macau untuk pelawat dari tanah besar China, sedang membuka jalan untuk pulangan perlahan permainan jarak dekat pelancongan ke wilayah itu, yang sepatutnya berlanjutan ke separuh pertama 2021.”