Toto

Pandangan pelabur di Macau dikaburkan oleh isyarat China: DB

Peningkatan beransur-ansur dalam tahap hasil permainan kasar (GGR) Macau seharusnya berfungsi sebagai “penggerak” untuk menaikkan harga saham Keluaran HK permainan Macau, kata Deutsche Bank Securities Inc.

“Kami percaya peningkatan berterusan dalam aliran GGR berurutan (mingguan/bulanan) akan berfungsi sebagai pendorong untuk saham Macau, termasuk Las Vegas Sands (LVS), dengan banyak jika tidak semua, berita buruk yang berharga, pada pandangan kami,” tulis Penganalisis Deutsche Bank Carlo Santarelli dan Steven Pizzella dalam memo Isnin.

Las Vegas Sands yang disenaraikan di Amerika Syarikat ialah induk kepada pengendali Macau yang disenaraikan di Hong Kong, Sands China Ltd.

Penganalisis Deutsche Bank bagaimanapun menambah: “Kami percaya jangkaan pelabur kekal agak lemah, sebahagian besarnya disebabkan oleh tajuk negatif mengenai tindakan keras rasuah dan [mengenai] permainan Pengeluaran HK antarabangsa [melibatkan] penduduk tanah besar” di China.

Wilfred Wong Ying Wai, presiden Sands China, berkata pada hari Sabtu bahawa cadangan penjenakan China terhadap promosi kepada penduduk tanah besar perjudian “luar negara”, tidak akan mempunyai “impak yang lebih besar” ke atas aliran pendapatan permainan Macau daripada yang dilihat pada masa ini disebabkan oleh Covid -19 dan kepada kawalan modal tanah besar. Eksekutif Sands China itu juga berkata beliau percaya industri permainan Macau akan menyaksikan peningkatan beransur-ansur dalam perniagaannya.

Penganalisis Deutsche Bank menyatakan: “Kami percaya, dalam masa terdekat, kesan pengisytiharan kawal selia ini [China] terhadap rangkaian junket difahami, manakala dalam jangka panjang, langkah ini boleh mendorong permainan tanah besar tambahan ke Macau, berbanding dengan bidang kuasa antarabangsa yang lain.”

DS Kim, Derek Choi dan Jeremy An, penganalisis di JP Morgan Securities (Asia Pacific) Ltd, telah berkata dalam memo Isnin, bahawa hasil perjudian kasar harian Macau pada minggu sebelumnya adalah lebih kurang MOP200 juta (AS$25 juta), berbanding dengan MOP280 juta setiap hari semasa tempoh Togel SDY Minggu Emas musim luruh pada permulaan Oktober. Kedua-dua angka itu bagaimanapun merupakan peningkatan besar daripada jumlah GGR harian September sebanyak MOP74 juta, kata institusi itu.

Trend Macau bulan-ke-kini mencadangkan GGR Oktober mungkin menurun sebanyak “70 hingga 75 peratus” tahun ke tahun, menurut JP Morgan.

John DeCree, seorang penganalisis di Union Gaming Securities LLC, berkata dalam memo penyelidikan hari Ahad bahawa pemulihan Macau kekal “lumat”.

“Walaupun prospek pemulihan jangka pendek hingga sederhana suram, prospek jangka panjang juga kekal kabur,” berlatar belakangkan tamat tempoh enam lesen permainan Macau semasa pada Jun 2022.

“Kami masih mengharapkan kerajaan melanjutkan konsesi selama setahun untuk memberi lebih banyak masa kepada pegawai tempatan untuk memperhalusi undang-undang permainan sedia ada ,” tulis Encik DeCree.

“Akhirnya, kami menjangkakan kesemua enam pengendali akan diperbaharui tetapi ketidakpastian ini, ditambah dengan pemulihan yang lembap membuatkan kami berhati-hati terhadap keseluruhan kumpulan,” tambah penganalisis Union Gaming itu.