Toto

Kumpulan Macau, tawaran penerbangan-hotel masih di luar untuk warga tanah besar

Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan China mengesahkan pada hari Rabu bahawa perniagaan yang biasanya terlibat dalam, masing-masing, “masuk dan keluar” pakej pelancongan yang melibatkan pasaran tanah besar; dan penjualan berkumpulan “penerbangan dan hotel”, “tidak untuk menyambung semula” perdagangan sedemikian buat masa ini, disebabkan kebimbangan bahawa Keluaran SGP Covid-19 mungkin kembali semula di China pada bulan-bulan yang lebih sejuk.

Wong Fai, pengarah Majlis Industri Pelancongan Macau, memberitahu GGRAsia bahawa pengumuman kementerian itu mempunyai kaitan dengan sektor pelancongan Macau. “Pengumuman [kementerian] hanya menambah lebih Data SGP banyak berita buruk untuk sektor ini,” kata Encik Wong.

Beberapa agensi pelancongan yang berpangkalan di Macau yang biasanya menganjurkan pakej pelancongan ke bandar untuk pelanggan tanah besar China, telah mengesahkan kepada badan perdagangan itu bahawa mereka mengetahui arahan itu, kata Encik Wong.

Platform tempahan dalam talian juga dilindungi oleh arahan itu, menurut kerajaan pusat.

Pengumuman kementerian – yang diterbitkan di laman webnya – menyatakan keperluan untuk “meningkatkan kerja pencegahan virus” untuk sektor Pengeluaran SDY pelancongan, berikutan risiko wabak Covid-19 semasa “musim luruh dan musim sejuk”. Pengumuman itu tidak menjelaskan bulan kalendar mana yang akan dilindungi oleh arahan itu.

Pentadbiran Imigresen Kebangsaan China telah berkata dalam buletin 11 Ogos, bahawa ia akan “secara beransur-ansur menyambung semula” pengeluaran visa untuk lawatan berkumpulan dan juga untuk lawatan individu. Sistem permohonan visa Skim Lawatan Individu (IVS) ke Macau telah diaktifkan semula untuk seluruh tanah besar pada 23 September lalu.

Tetapi Helena de Senna Fernandes, ketua Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau, telah dipetik baru-baru ini oleh media tempatan sebagai berkata bahawa bandar itu masih menunggu pihak berkuasa tanah besar untuk mengaktifkan semula lawatan berkumpulan.

Pada masa ini, satu-satunya gelembung perjalanan bebas kuarantin yang dikendalikan oleh Macau adalah dengan tanah besar China. Pelancong IVS mesti mempunyai sijil ujian Covid-19 yang dikeluarkan dalam tempoh tujuh hari, untuk mendapatkan kemasukan bebas kuarantin.